Länge, längesedan…

Jag vet inte hur många som tittar in här längre, eftersom det var två år sedan (tror jag) som jag skrev här, men jag känner att jag behöver skriva lite för min egen skull. Om någon tittar in är ni hjärtligt välkomna, så mycket stöd och omtanke jag känt från många av er. Jag har dock varit urusel på att följa bloggar i min tur, har inte haft orken. Så, förlåt.

Sedan snart ett år tillbaka har vi kontakt med en klinik i Alicante, Spanien för att göra ÄD-försök där. Anledningen till att vi inte har startat någon behandling ännu är att de har krävt tonvis med information, tester, undersökningar, blodprover och utredningar som svenska läkare inte ser med särskilt blida ögon på och i vissa fall inte ens vet hur de går till.

Och bara att samla in alla journalhandlingar från både våra ÄD-försök i Sverige och endometriosoperationer på tre olika sjukhus tog sin tid. En av dem fick jag vänta i tolv veckor på. Jag har genomgått en trombofiliutredning, undersökt livmodern med koksaltlösning för att utesluta polyper bland annat. Kliniken i Spanien vill även att det skulle göras en biopsi på livmodern men det är tydligen inte ens något svenska labb hanterar.

Nu i augusti trodde vi att vi var framme och när vi hade det sista skypemötet med läkaren i Alicante kommer han med två nya överraskningar. Jag har stått på Enanton depot i några år (det fungerar som nedreglering precis som med Synarela, förutom att man tar en injektion en gång var fjärde vecka i stället för nässpray varje dag). Nu vill läkaren att jag genomgår en ”mock cycle” där jag behandlas med östrogen i ökande dos och nu idag, dag 14 i mock cycle var jag och gjorde en ultraljudsundersökning på follikelmottagningen här på lasarettet. Syftet var att se så att livmodersslemhinnan ”vaknat” och försöka se så att jag inte hade några tecken på endometrios inuti livmodern.

De ville också att min man skulle göra en Karyotyp-utredning, ett blodprov man tar där man undersöker kromosomuppsättningen. Den kommer att ta upp till fyra veckor, så nu är det bara att vänta igen.

Under den här tiden har vi fått förnya vårt lånelöfte hos banken fyra gånger eftersom det bara drar ut på tiden. Jag är såklart nervös att de av olika anledningar ska dra tillbaka lånelöftet om vi inte hunnit sätta igång med behandling innan det måste förnyas nästa gång, även om vi berättat för vår bankman vad vi ska använda pengarna till.

Vi vill börja nu. Nu. Vår första kontakt med ivf var 2008, det är sex år sedan nu och det känns som ett annat liv.

Annonser
Explore posts in the same categories: tankar

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Länge, längesedan…”

 1. plockigt Says:

  Hej 🙂 vad kul att du är tillbaka! Jag hittade din blogg EFTER att du gjorde ditt uppehåll, har haft dig på min blogglista ett bra tag och läst dina äldre inlägg. Ibland är det nog bra med en paus. Jag pausade över vår och sommar.
  Ha en fin kväll.

 2. Kapybaran Says:

  Fina Tovalisa! Vad fint med ett livstecken från dig ❤
  Hade ju förstås önskat att det handlat om att ni var framme, att resan "till" ersatts av resan "med". Åh, som jag håller tummarna för att det här ska bli steget som får er i mål.
  Kram!!

 3. Malin Says:

  Hej!

  Jag hittade din blogg när jag sökte runt på när man vanligtvis får sin första mens efter behandlingen med Enanton depot, jag hittade inget svar på det men jag hittade din härliga blogg. Nu tänkte jag om du kanske vet hur lång tid det tar ungefär innan mensen kommer igång.
  Jag gick på behandling med Enanton depot i 6 månader och tog min sista spruta 12/8-14 och mensen har fortfarande inte kommit.
  Hur har det fungerat för dig?

  Kram Malin 💖

  • tovalisa Says:

   Hej Malin, här kommer svaret (två månader senare, förlåt). Jag har nog aldrig avslutat en behandling med Enanton utan att direkt börja med någon ny behandling, som exempelvis östrogen inför ett ÄD-försök. Så tyvärr kan jag inte svara på det.
   Det jag KAN svara på är att när jag gått på Enanton har jag inte fått lämna blod samtidigt på blodgivningscentralen, och de ville ha två till tre månaders karens från den sista sprutan innan man kunde lämna blod nästa gång. Så kanske stannar rester av medicinen kvar så länge i din kropp, vilket gör att du inte får mens?

 4. MDB Says:

  Vad roligt attfå ett livstecken från dig, har tänkt på dig då och då och undrar hur det gått. Håller tummarna för att det ska gå vägen den här gången!

 5. Lisa Says:

  Vad roligt att du är ”tillbaka”. Och ännu roligare att ni är på väg mot äggdonation!
  Kram Lisa

  • tovalisa Says:

   Hej Lisa, fint att höra av dig igen! Och ja, detta är vårt första försök utomlands, vi gjorde ju fyra ET med donerade ägg i Sverige. Kram på dig!

 6. Florhage Says:

  Tusen tack för svar och massa lyckönskningar till dig ❤

 7. malibu.pw Says:

  malibu.pw

  Länge, längesedan… | Tovalisa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: