Ont i kropp och själ

Jag var hos min läkare på gynmottagningen på sjukhuset för ett par veckor sedan. Och det var så mycket jag skulle fråga. Men på vägen dit fastnar jag i ett vägbygge med tillhörande trafikkaos av oanade mått. Jag kommer fram en kvart försent och kan inte be nog om ursäkt i receptionen och försöka förklara varför. Detta beteende, att komma efter utsatt tid, är ju dock inte populärt på mottagningen och jag får höra att ”vi får väl se om läkaren har tid att ta emot dig”. Jag får en klump i halsen och sätter mig snällt ner i väntrummet. Som om man inte själv suttit där otaliga gånger och tittat på klockan och sett ens avtalade tid bli både trettio och fyrtio minuter försenad. Jag tror faktiskt aldrig jag varit vare sig på en vårdcentral eller ett sjukhus utan att jag släpps in minst tio minuter försent. Men gud nåde den patient som oavsiktligt kommer efter utsatt tid.

Så jag är lite ur gängorna när jag kommer in till läkaren, som säger att det inte gör något alls, hon fick ju ännu mer tid att läsa igenom journalerna igen. Undersökningen genomförs och jag får se de otrevliga cystorna på ultraljudet. Operation är just nu inget alternativ för mig, jag orkar inte och dessutom är det svårt att operera på grund av sammanväxningar i magen. Och som läkaren säger kommer cystorna ju ändå att komma tillbaka efteråt. Hon tycker istället att efter att vi är klara med våra ivf-behandlingar ska jag läggas in för att ta bort både livmoder och äggstockar. Det alternativet behöver jag nog vänja mig vid ett slag. Även om jag inte har någon användning för mina odugliga fortplantningsorgan så känns det ju som att de ska vara där. De har ju alltid varit där, liksom.

I vilket fall som helst kommer jag att medicinera i väntan på vårt nästa äggdonationsförsök. Jag ska ta Provera för att inte få någon menstruation alls, och värktabletter för att inte ha så ont. Nu har jag dessvärre märkt att jag mår illa av vissa av värktabletterna, jag mår illa och får klåda över hela kroppen. Inte trevligt alls, men av två onda ting måste jag välja något, ibland behöver jag ändå ta dem.

Det mest irriterande var ändå att tack vare min ankomst med andan i halsen till läkaren, glömde jag som även i vanliga fall är tankspridd att fråga om en remiss till kurator/psykolog. Det var ju ett av de viktigaste skälen till att jag skulle dit, jag mår inte alldeles bra själsligen heller. Jag ringde för att få en telefontid nu efteråt, men gissa om just min läkare har semester ända till mitten på augusti eller inte? Så jag fick en telefontid till en annan. Vi får väl se.

Annonser
Explore posts in the same categories: endometrios

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Ont i kropp och själ”


 1. Jag vet inte var du bor men är det i Sthlm med omnejd vet jag ett ställe som tar emot utan remiss och de är landstingsanslutna så frikort gäller.
  Men det är som sagt i Sthlm…

  Kram

 2. Uniflora Says:

  Jag blir alltid helt nollställd när jag kommer till läkaren. Särskilt min gyn. Jag har planer att fråga hur mycket som helst men förlamas och glömmer allt väl där.

  Endometriossmärta suger! Jag hoppas du kan slippa besvären.

 3. Hedda Says:

  Oj, det låter radikalt att ta bort ”allt”. Men det är kanske det som hjälper mot smärtorna.
  Hoppas du ska få komma till någon du kan prata med! Jag går ju privat och det är förstås jättedyrt.

 4. AnnaCecilia Says:

  Jag blir lite fundersam? Allting? Jag har mkt svår endo och cystor och alla läkare verkar ha lite olika åsikter om man ska operar och rensa eller inte. Men ingen har någonsin sagt nåt om att ta bort allt. Ena halva säger att det inte spelar roll för vår äggdonation och andra halvan att det gör det. Vem ska man tro på?

  Jag tror man har endosmärtor ändå, eftersom man inte kan ta bort allt. Kolla med endometriosföreningen?!

  Kram!

 5. Mette Says:

  Åh, men lilla gumman! Fy så jobbigt du har det. En stor kram, är vad du skulle behöva – HÄR FÅR DU DEN.

  /M

 6. Tovalisa Says:

  Tack snällingar. Och AnnaCecilia, när läkarna säger att endometrios innebär problem för äggdonation, vad har de då sagt mer precist? För enligt min ivf-läkare spelar det ingen som helst roll, men jag vill gärna höra andra åsikter.

  • AnnaCecilia Says:

   De har sagt lite olika, men att man inte har lika bra chanser, att endo äter upp progynon, att cystorna stör donationen, att endo ”grottar” ner äggen osv. Det är därför det är viktigt att vara nedreglerad en längre tid innan.

   Kort och gott inte samma chanser som de som inte har endo.

   Jag är glad att jag hittat din blogg, jag känner igen mig i mycket!

   Kram!


 7. Åh vad jobbigt att ställas inför att ta bort allt. Hoppas att du kan få klarhet i vad som är ”bäst” egentligen och att du får din remiss. Kram!

 8. *Mette* Says:

  KRAM LÅNGT DÄR BORTA!

 9. Anna-Bell Says:

  Tovalisa, jag hoppas så att du ska få det du önskar mest. Att allt ska bli till det allra bästa.
  Kramar från mig! Anna-Bell


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: