Hos doktorn igår

Igår satte vi oss i bilen och körde genom ett soligt Skåne till IVF-kliniken där vi inte varit på tre månader. Ju närmare vi kom, desto mer nervös blev jag och när vi kom fram kändes det som om jag led av tio magkatarrer samtidigt.

In kom vi, och vår läkare frågar hur vi tänker nu. Vi förklarar att vi vet att de inte vill prova en gång till, men att hoppet väcktes vid det senaste försöket när ett ensamt litet ägg faktiskt vågade sig fram, även om det visade sig obrukbart. Vi har svårt att släppa det hoppet, svårt för att gå vidare till äggdonation när det finns en liten liten förhoppning om att jag faktiskt skulle kunna producera egna ägg.

Då följer ett långt anförande från läkaren som i princip består i att berätta hur yttepytteliten chansen är att det ska hända igen, än mindre att jag ska ha användbara ägg och att de skall gå att befrukta. ”Det är inte några procents chans vi pratar om här, utan det är promille.”

Det slutar med att hon säger att hon förstår vad vi vill, hon hoppas också att vi förstår vad kliniken vill, vilket ju inte alls är samma sak. Hon går ut och rådgör med överkuckun på sjukhuset, kommer tillbaka och säger att de gör en deal med oss. Vi gör ett försök till med ännu kortare nedreglering, samma hästdos med hormoner, jag kommer dit och lämnar blodprov parallellt med ultraljudsundersökningarna. Om det visar sig att hormonvärdet stiger och de faktiskt kan se äggblåsor, gör de ett äggplock till.

Hela tiden är hon mycket noggrann med att poängtera att enda anledningen till att de gör detta, är att vi själva sedan ska kunna släppa tanken på att få fram egna ägg. Att jag ska inse omöjligheten, bli färdiga med den delen av ivf:andet, lägga den tiden bakom oss för att istället gå vidare med äggdonation.

Det kändes inte helt igenom som en seger efteråt, jag såg på min man att han hade tagit till sig vad hon hade sagt. Jag har påverkat honom mycket med mina ”orimliga” förhoppningar, han är inte lika påläst som jag vad gäller detaljer kring ivf. Och nu gick det nog upp för honom hur liten chansen är. Jag vet själv att jag stoppar huvudet i sanden för sådana omöjlighetsprognoser och hör mest det jag vill höra. Mirakel händer ju, trots allt.

Nu känns det ömsom som om vi bara har skjutit ett riktigt tråkigt besked framför oss, och ömsom som om en fantastisk chans har öppnat sig, en smal smal strimma av hopp om att denna gången, denna gången kommer det att gå. Och jag är så oändligt tacksam för att de ville göra ett sista försök, oavsett vad deras anledning till det är.

Annonser
Explore posts in the same categories: försök nr 4

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Hos doktorn igår”

 1. jenny Says:

  Skönt att höra att det blev som du önskat. Jag håller tummarna för er! Många kramar.

 2. MochM Says:

  Jag förstår att känslorna är dubbla. Men håll fast vid dom senare är mitt råd, dom med hoppet.
  Oavsett hur din inställning innan är kommer ett eventuellt misslyckande (som inte ska bli verklighet BTW) kännas lika hårt, så det där med ”jag vill inte hoppas för mycket för då blir jag än mer besviken” tror jag inte på. Man blir lika besviken.
  Men med en massa hopp och positivt tänkande tror jag man påverkar kroppen i rätt riktning. Så ta den där strimman hopp och fyll på med fler strimmor till ett helt solfyllt inre som SKA fixa det här! Jag håller såklart alla tummar för er.
  Kram m.

 3. Alma Says:

  Åh va skönt!! Vad underbara de verkar vara på ivf-kliniken! De lyssnar ju ändå på er och tar er på allvar.
  Ska hålla alla tummar och tår för er och skicka över lite gravidbaciller och positiva tankar till er så det släpper ett super ägg!!
  Kram

 4. Tingeling Says:

  Ingenting är omöjligt. Att hoppas är skönt och jag VET att mirakel sker. (som du vet) Förstår de dubbla känslorna men skickar dig all kraft och goda tankar!
  kram!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: