Hemma igen

Jag har ingen cysta längre. Det är så obeskrivligt skönt att den är borta, den och den outhärdliga smärtan. Äntligen är det största steget taget mot nästa ivf-behandling!

I måndags morse skulle vi iväg, jag var nervös och ganska disträ. När min man sa till mig i söndags kväll, ”Tovalisa, har du packat din väska?” så tittade jag på honom och tänkte, ”vart ska vi då? Kastrup?” Min tankspriddhet har tagit sig större uttryck än vanligt den senaste tiden. I alla fall så packade jag en liten väska och vi åkte in till sjukhuset på morgonen. Fick byta om till den sedvanliga sjukhus-stassen, dvs nattskjorta, blåvitrandig i storlek XL, trosor i nylonstrumpetyg som går från knäna till armhålorna i storlek XL samt strumpor utan häl och resår i storlek XL.

Hade inte vågat ta någon värktablett på morgonen ifall den inte gick att blanda med narkosen. Så när vi kom in hade jag rejält ont och hade svårt att stå upp. Så jag fick smärtstillande och en lugnande inför operationen. Efter en stund kom läkaren som skulle operera mig in. En sån skillnad mot i våras när jag var inne för att operera bort äggledarna. Den gången fick jag be att doktorn kanske hade tid att komma in en liten sväng innan operationen och när hon till slut svepte in så var hon otålig och frågade vad jag ville. Bara det fick ju en att glömma allt man hade velat fråga. Den här gången kom han in utan att jag hade frågat, satte sig på sängkanten och frågade hur det kändes, om jag var orolig och om jag undrade över något. Och berättade hur de skulle gå till väga.

Jag: gråtmild av nervositeten. Frågade om det stämde som jag hade hört att tusentals ägganlag försvinner varje gång man opererar runt äggstockarna.
-Ja, det stämmer, sa doktorn. (Mina tårar börjar rinna.) Men vet du hur många ägganlag du föds med?
-Nej.
-Fyrahundratusen ungefär. Och du ägglossar ungefär 400 ägg under din livstid, så du har cirka 399 600 ägg kvar att ta av. Och vi lovar att vara så försiktiga vi någonsin kan.
Tack så mycket för att det finns pedagogiska, varma läkare.

Sedan rullar vi ner till operationsavdelningen och efter att jag fått på mig operationsmössan kommer jag på att jag har min bh på mig under sjukhusskjortan. (Jag har ett tvångsliknande beteende när det gäller bh:ar och går väldigt sällan utan, det är helt enkelt inte skönt.) Det får man inte ha och jag får börja krångla av mig den ungefär samtidigt som de sätter på mig all utrustning. Jag är nog inte den idealiska patienten.

Sedan somnar jag och vaknar fyra timmar senare, en stor cysta fattigare! Allt har gått bra förutom att jag har mycket sammanväxningar i magen, det ser ut som spindelväv ihoplimmat med epoxylim. Har ni hört något äckligare? Det är nästan så att man skäms när doktorn tittar inuti ens mage. Och om jag skulle lyckas bli gravid så kan det bli problem om man skulle behöva göra kejsarsnitt. Några timmar senare brister en del av snittet och jag börjar blöda, så två sköterskor springer efter läkaren och de får lägga ett tryckförband som ska hjälpa inom en timme, annars behövs det sys om. Tror ni jag blev lättad när blödningen lugnade sig…

Nu i slutet på veckan är jag hemma igen, med ett två dm långt snitt som känns oändligt mycket mindre än vad cystan gjorde. Redan på sjukhuset började behandlingen med Synarela, här ska inga nya cystor hinna bildas minsann.

Tack fina Anna-Bell, Uniflora och Tingeling för att ni tänkte på mig innan operationen, det betyder mycket för mig och det vill jag att ni ska veta.

Annonser
Explore posts in the same categories: endometrios, ivf

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Hemma igen”

 1. uniflora Says:

  Låter som en fin läkare!

  Skönt att allt gick bra (trots bh). Varm kram

 2. M Says:

  Vilken bra läkare. Fick ett leende på läpparna när jag läste förklaringen om ägganlagen!
  Att du mår bra, är hemma och ett steg närmre IVF ger också ett leende förstås, än varmare.
  Ha en skön söndag!
  m.

 3. Anna-Bell Says:

  Åh vad skönt att det är över! Håller tummarna i starten för IVF!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: